18.12.20

День святого Миколая.

Пам'ять Миколи Чудотворця вшановується щорічно 19 грудня.

Микола Чудотворець народився до нашої ери у Візантії. Батьки виховували його в церковній вірі. За життя Микола здійснив багато чудес. Він врятував від смерті трьох воєначальників, яких обмовили, воскресив загиблого в шторм моряка, а також врятував рідне місто світу від страшного голоду. Його шанують як захисника моряків, мандрівників і сиріт.

На день Миколая існує традиція дарувати дітям подарунки, ховаючи їх під подушку. Цей звичай походить з повір'я про те, що Микола Чудотворець потай приносив в будинки знедолених теплі речі, іграшки та їжу, а одного разу підкинув дівчині придане, щоб вона могла вийти заміж.

Згідно з повір'ям, слухняні діти вранці в День Миколая знаходять під подушкою солодощі або інші приємні подарунки, а неслухняні залишаються без сюрпризу. У деяких сім'ях діти самі пишуть листи Миколі, як на Новий рік, і замовляють певні подарунки.

Дорослі в цей день накривають стіл і приймають гостей. Існує давнє повір'я, що в День святого Миколая не можна нічого робити для себе, а тільки для нужденних. 

На Миколая Чудотворця не можна лаятися і обманювати інших. Не можна давати нездійсненні обіцянки. Прийнято просити вибачення і прощати інших. 

А ось такі цікаві, гарні книжечки про святого Миколая можна прочитати, завітавши до нашої бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар