04.11.20

«Бібліотека очима користувача» (соціологічне дослідження )

З липня по вересень 2020 року Жвирківська бібліотека проводила соціологічне дослідження «Бібліотека очима користувача». В дослідженні взяли участь 63 користувачі бібліотеки. 

Мета дослідження: вивчення думки користувачів про бібліотечно-інформаційні послуги; розширення уявлень про соціальні та професійні характеристики користувачів, мотиви їхніх звернень до бібліотеки; визначення шляхів удосконалення бібліотечно-інформаційного обслуговування; вивчення якості обслуговування; оцінка роботи книгозбірні, а також окреслення пріоритетів розвитку бібліотеки на майбутнє.

Завдання дослідження: вивчення комплексу основних бібліотечних, та інформаційно-комп’ютерних послуг книгозбірні за різними показниками; загальна оцінка роботи бібліотеки користувачами; вивчення їх зауважень та пропозицій щодо роботи книгозбірні в цілому та за окремими напрямками її роботи; частота та мотиви звернення різних категорій користувачів до книгозбірні.

Учасники дослідження: користувачі бібліотеки.

Метод дослідження: анкетне опитування.

Анкета

Шановний читачу! 
Просимо Вас взяти участь у соціологічному дослідженні «Бібліотека очима користувача», мета якого є визначення ролі бібліотеки та читання в житті пересічного читача.

Ваші відповіді і побажання допоможуть визначити напрямки, форми і методи подальшого удосконалення роботи бібліотеки.

Заздалегідь вдячні Вам за допомогу у виявленні читацької думки.

Сучасна бібліотека - очима користувачів
(соціологічне дослідження)
Чим Вас приваблює наша бібліотека?
Визначте стан комфортності бібліотеки:
Дайте загальну оцінку роботи бібліотеки:
Як давно Ви користуєтесь послугами нашої бібліотеки:
Як часто Ви відвідуєте бібліотеку?
Скільки часу Ви приділяєте читанню?
Чи користуєтесь Ви послугами Інтернет - центру в бібліотеці?
Що Ви знаєте про соціальні мережі Інтернету?
Якою саме соціальною мережею Інтернету Ви користуєтесь?
Чи користуєтесь Ви блогом бібліотеки?
Дайте Вашу оцінку блогу та сторінці бібліотеки на facebook:
Чи задовольняє Ваші інформаційні потреби фонд бібліотеки?
Якому джерелу інформації Ви надали б перевагу?
Надайте будь ласка, інформацію про себе. До якої читацької категорії Ви належите:
Будь ласка вкажіть свій вік
Дякуємо за відповіді. Висловіть Ваші зауваження та пропозиції щодо поліпшення роботи нашої бібліотеки.
Висновки:
У процесі соціологічного дослідження було проаналізовано склад користувачів бібліотеки за соціально-професійними характеристиками; визначено коло їх інформаційних запитів і ступінь задоволеності бібліотечним обслуговуванням; вивчено попит на літературу з різноманітних галузей знань та думку читачів щодо напрямку, в якому в подальшому має розвиватися бібліотека.

Склад респондентів дозволяє скласти уявлення про читацьку аудиторію сучасної книгозбірні. Із загальної кількості опитаних працівники складають 44.3– %; службовці – 18%; працівники фермерського господарства – 18%; пенсіонери – 8.2%; студенти – 3.2%; приватні підприємці – 6.5%.

«Висловіть Ваші зауваження та пропозиції щодо поліпшення роботи бібліотеки» дало змогу дізнатися, що читачі хочуть, щоб бібліотека поповнювала свій фонд творами сучасних українських авторів, технічною, науково - популярною літературою, книгами для підлітків, мріють про ремонт і нові меблі для  бібліотеки. 

Опитування дало можливість зробити комплексну оцінку стану бібліотеки, визначити місце бібліотеки в житті мешканців, пріоритети в інформаційних потребах користувачів та ступінь їх задоволення, дізнатися думку відвідувачів щодо покращення діяльності бібліотеки.















Немає коментарів:

Дописати коментар