28.06.22

"Цікаві факти біографії Пилипа Орлика" (історичний калейдоскоп)



Більшість з нас знає, що у червні 1996 року в Україні була укладена Конституція якою ми користуємось і по сьогоднішній день, однак чи знали ви, що конституційному процесу в нашій країні вже понад 310 років. А саме початком відліку вважається 5 квітня 1710 року, коли в містечку Бендери, що зараз на території Молдови, після поразки козацького війська у битві під Полтавою, генерального писаря Війська Запорізького обрали гетьманом України. Ним був 38-річний Пилип Орлик. В той же ж день уклали також і документ “Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького”, який пізніше почали називати Конституцією Пилипа Орлика.


Конституція є основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави. Саме в цей день 26 років тому у Верховній Раді була прийнята Конституція незалежної України. З цієї нагоди для наших користувачів в нашій бібліотеці пройшов історичний калейдоскоп : "Цікаві факти біографії Пилипа Орлика"




28 червня 1996 року депутати парламенту після 24-годинного безперервного засідання проголосували і ввели в дію Конституцію України. За її ухвалення проголосували 315 парламентарів. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Перша в світі Конституція, що регламентувала права васала та його підлеглих, була Конституція Пилипа Орлика 1710 року. Згодом подібні документи прийняли в США (1787 р.), Франції та Польщі ( 1791 р.) Конституція Пилипа Орлика насправді була договором гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика та козацтва зі старшиною (від їх імені документ підписав кошовий отаман Кость Гордієнко). Конституція була затверджена королем Швеції Карлом ХІІ в складний час для української державності. Документ був написаний двома мовами – латинською та давньоукраїнською. Має преамбулу та 16 статей. Проте Конституція була написана у вигнанні, тому чинною не була, а залишилася пам’яткою філософсько-правової історичної думки.

Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону і затвердити його у 1996 році.

За 26 років до Конституції України було внесено 6 змін. Востаннє вони були внесені 2 червня 2016 в частині правосуддя.

Немає коментарів:

Дописати коментар