27.08.16

" Є така країна Франкіана, де зівя'ле листя ожива..."

До  160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті Івана Яковича Франка

                            5 фактів про Каменяра                                                                                  
 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині народився видатний український поет Іван Франко. Його перу належать такі  твори як «Захар Беркут», «Каменярі», збірка «Зів’яле листя », поема «Іван Вишенський»   

1. Восени 1875 року Франко став студентом філософського факультету Львівського університету.  Належав до москвофільського товариства, яке було дуже популярне серед галицької інтелігенції в другій половині ХІХ століття. Там був також один із засновників «Руської Трійці» Яків Головацький.                                                                                                               

2. Франко любив пити медовуху, вино. Смачно готував каву, збирав і любив їсти гриби й рибу,що сам ловив.                                                                          

3. У 1886 році Іван Франко одружився з Ольгою  Хоружинською. Вона була високоосвіченою людиною, добре володіла англійською, французькою, німецькою, російською мовами. Їй не була чужа ідея відродження України і тому  вона вирішила стати його дружиною й помічницею. Разом подружжя виховало чотирьох дітей - Андрія, Тараса, Петра, Анну.                

4. Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви «українці» замість «русини» — так традиційно називали себе корінні галичани. В «Одвертому листі до галицької української молодежі» (1905) Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів... »

5. Франко єдиний українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури 
Сьогодні 160 річниця від дня народження Франка і тому з нагоди цієї дати в нашій бібліотеці для дітей пройшов відео-перегляд мультфільму "Лис Микита".


Немає коментарів:

Дописати коментар