16.11.23

"Всесвітній День ґудзиків" (цікаві факти про незвичайні свята)


Всесвітній День ґудзиків в історії

Раніше ґудзики слугували людям не стільки для застібання одягу, а скільки в якості предмету розкоші, який, до того ж, ніс в собі певне смислове значення, тому до виробництва ґудзиків відносились зі всією відповідальністю та креативністю.

Цікаві факти про  ґудзики

· Перші ґудзики було знайдено під час розкопок стародавньому Риму. Вчені датують деякі екземпляри третім тисячоліттям до нашої ери. Не менш старі ґудзики, зроблені з панцира маленьких черепашок, кісток, металевих злитків та камінців, археологи знайшли у долині річки Інд.
· Спочатку ґудзики використовували у якості прикраси, яка вказувала на високий соціальний або фінансовий статус володаря. У Давній Русі їх вважали амулетами.

                                                

· Люди, які колекціонують ґудзики, називаються філобутоністами. Перша організація з’явилася у 1939 році у Чикаго. А китаєць Бо Джинфанг, зібравши у своїй колекції понад 110 тисяч ґудзиків, зміг попасти до Книги рекордів Гіннеса.

· У музеї ґудзиків у Швейцарії можна побачити не тільки більш 40 тисяч екземплярів, але й такі речі, як катафалк, труна або туалет, прикрашені різнокольоровими кругленькими застібками.
· У Монреалі, Києві, Нью-Йорку та деяких інших містах було встановлено пам’ятники ґудзикам. А у Філадельфії є навіть пам’ятник розколотому ґудзику, а в Коломиї є пам'ятник коту Гудзику.

                                             
                                    
  


І так приміром, герой роману Юрія Винничука " Цензор снів" мав таке велике захоплення - він потайки відрізав ґудзики з одягу відомих людей, пришивав до них папірчики із написом, кому цей ґудзик належав і коли його було знайдено та тримав свою колекцію в коробочці, якою вельми пишався.

 Гудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративні функції, але й ніс цілком певне інформаційне значення.

Немає коментарів:

Дописати коментар