28.05.24

" Відкрий для себе рідний край" ( краєзнавча мандрівка )


Цю книжку понад 180 років тому, напередодні появи Шевченкового "Кобзаря", уклали львівські романтики М. Шашкевич, І. Вагилевич та Я. Головацький, названі згодом "Руською Трійцею". Першим двом було тоді по 25, а третьому - 22 роки. Судилося цій книжці "Русалці Дністровій", започаткувати нову, народну літературу на західноукраїнських землях, а водночас - українське культурне і політичне відродження краю.

 Книжка наснажена великою любов'ю до народної пісні, до української старовини, до всього рідного; сильний у ній дух соборництва України. 

У передмові до «Русалки Дністрової» підкреслена краса української народної мови та народної словесності і поданий список найважливіших наддніпрянських літературних і фольклорних видань того часу.
Після передмови матеріал розташований у чотирьох частинах:

1. Фольклористична частина «Пісні народні» відкривалася науковою розвідкою І. Вагилевича «Передговор к народним руским пісням», за якою подавалися зразки дум, обрядових, історичних та ліро-епічних пісень, записаних у різних районах краю.

2. Оригінальні твори упорядників складали другу частину — «Складання», куди ввійшли ліричні поезії М. Шашкевича («Згадка», «Погоня», «Розпука», «Веснівка», «Туга за милою», «Сумрак вечерний»), його ж оповідна казка «Олена», дві поеми («Мадей» та «Жулин і Калина») І. Вагилевича і наслідування народної пісні «Два віночки» Я. Головацького.

3. «Переводи» — сербські народні пісні у перекладах М. Шашкевича і Я. Головацького та уривок із чеського «Краледвірського рукопису».

4. В історико-літературному розділі «Старина» (з передмовою М. Шашкевича) опубліковані історичні та фольклорні твори, діловий документ та бібліографічну відомість про слов'янські й українські рукописи, що зберігаються в Онуфріївському василіанському монастирі Львова.


Сьогодні "Русалка Дністровая" - не тільки важливий документ суспільного життя української нації, але і фактор, що продовжує працювати на розвиток свідомості українців і  розраховане на всіх, кому не байдужа українська духовність.

Немає коментарів:

Дописати коментар