08.05.24

День Пам’яті і примирення українського народу над нацизмом

У День пам’яті та перемоги над нацизмом, важливо пам’ятати одне – український народ заплатив високу ціну за перемогу над гітлерівською Німеччиною. Шість довгих років палахкотіла Друга світова війна, яка двічі пролетіла вогняним птахом по всій Україні, опалила кожну сім’ю і кожне людське життя.


Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю історію людства війні 1939-1945 років.

Вже багато років науковці розходяться у питанні втрат Україні у Другій світовій війні. Якщо спробувати підсумувати усі озвучені дані, то вийде, людські втрати становлять близько 9 мільйонів осіб. З них: понад 5 мільйонів цивільних; 3-4 мільйони військовослужбовців. За час війни до лав радянської армії було призвано близько 7 мільйонів українців. Половина з тих, хто повернулися з фронту були інвалідами. Понад 100 тисяч українців виборювали незалежність у лавах Української повстанської армії.

Загальний збиток України за підсумками Другої світової війни оцінюють у 45% від збитку радянського союзу. Загинув кожний п’ятий українець, на руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл, з яких 250 було спалено вщент, знищено тисячі промислових підприємств та осель.

Близько 250 тисяч етнічних українців під час Другої світової війни воювали у лавах збройних сил Польщі, США, Канади та Франції.

Для всіх нас, українців важливо пам'ятати ту війну, особливо зараз, адже – це перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

Немає коментарів:

Дописати коментар